30.10.2014 Назад
ЦЕНАТА НА НАФТАТА РЕКОРДНО НИСКА: Кој од тоа профитира, а кој губи?!

Најголема добивка од падот на цената има самата светска економија

how to cheat wife why men cheat on beautiful women married men affairs
why wifes cheat site why does husbands cheat
free printable coupons blog.umlmodeller.com rite aide coupons
walgreens coupon codes for photos pharmacy codes printable coupons for walgreens
brisomax 50 brisomax brisomax asma
abortion pill cost lakeerengallery.com how much is an abortion pill
free abortions abraham.thesharpsystem.com abortion pill laws
abortion pill costs amazonschools.com how does an abortion pill work
discounts and coupons top coupon sites coupon websites for groceries
abortion pill price what is an abortion pill how do abortion pill work
abortion pill information abortion pill stories methods of abortion pill
abortion pill stories abortion pill is murder what is an abortion pill
cialis discount coupon aero-restauration-service.fr cialis coupons online
free abortion clinics in houston home remedies for early pregnancy termination ru486 cost
vivitrol injection side effects implant for alcohol addiction ldn therapy

Најголема добивка од падот на цената има самата светска економија.  Според анализите на ММФ, 10% промена во цената на сировата нафта се поврзува со околу  0.2% промена на БДП.

Немирите на Блискиот Исток продолжуваат. Исламската држава се уште напредува. Русија која е третиот најголем произведувач на нафта во светот моментално е преокупирана со случувањата во Украина. Ирак, Сирија, Нигерија и Либија, земјите кои претставуваат најголеми светски произведувачи, се нестабилни во однос на постојаните политички несогласувања. Сето ова би требало да условува раст на цената на сировата нафта, но сепак дојде до пад за  26.40%, од $107.34 по барел колку што изнесуваше во средината на јули, на $79.50 во текот на октомври.

„Вкупното светско производство на нафта изнесува нешто повеќе од  90 милиони барели дневно. Со цена од $115 по барел, грубо пресметано, е околу $3.8 трилиони годишно. Доколку цената по барел е $85 , вкупниот износ се намалува на  $2.8 трилиони. Секоја држава или група држави чија потрошувачка го надминува производството, од овој пад на цената има значајна корист“, наведува м-р Никола Димков од FXLider.

FXLider, на читателите „Фактор“, им доделува 50 евра наменети за тргување со цената на нафтата на светската берза, единствената берза на која инвеститорите можат да заработат и на растот и на падот на цената. 

Кина е втор по големина увозник на нафта . Според податоците од  2013 година со секој пад на цената од  $1, годишно се штедат  $2.1 милијарди. Доколку овој пад се задржи, увозното салдо ќе биде помало $60 милијарди или 3%.

„Кога е во прашање САД, ниската цена има двојно влијание. САД истовремено е најголемиот произведувач, но и најголемиот потрошувач на нафта. Аналитичарите во Goldman Sachs сметаат дека пониските цени и помалите камати можат да го зголемат  БДП на овие држави во 2015 година за околу 0.1%. Сепак, вадењето на нафта од нафтените пронаоѓалишта, кои Америка во последно време ги форсира, е скапо, така да доколку овој опаѓачки тренд продолжи, САД ќе го намали своето производство. Според аналитичарите од  Barcley, пад на цената од  20% го намалува профитот на американските произведувачи за  20%. Според сегашните технологии и моменталното ниво на цената, само четири петини од залихите на нафтените пронаоѓалишта би можеле да се искористат профитабилно.  Колку брзо ќе опадне производството поради ниската цена не е лесно да се одреди бидејќи производствените трошоци помеѓу произведувачите варираат“, вели м-р Никола Димков од  FXLider.

И додека потрошувачите добиваат, најголемите светски произведувачи на нафта губат со вака ниските цени.  Саудиска Арабија како најголем произведувач во ОПЕК, сигурно е помеѓу губитниците. Меѓутоа на долги патеки, периодот на ниски цени може да има позитивно влијание врз позиционираноста на овие земји на глобалниот пазар за нафта.  Се поскапото производство во овој период би можело да отстрани од пазарот голем број произведувачи.  За разлика од многу други произведувачи, Саудиска Арабија може да ја издржи оваа цена.  Иако јавната потрошувачка порасна во последиве години, девизната актива покажа уште поголем раст.  Во текот на август нето девизната актива достигна  $737 милијарди што значи дека Саудиска Арабија би можела сама себе да се финансира со децении, дури и со уште пониска цена на нафтата.

Многу нешта се во прилог на моментално ниската цена на нафтата. Според прогнозите на  Goldman Sachs цената би можела да се спушти и до $70 по барел пред повторно да почне да расте. Дали тоа навистина ќе се случи ни останува да видиме.

FXLider има ексклузивна соработка со Fortrade Limited  авторизирана компанија и регулирана од UK  стандарди од страна на FCA (Financial Conduct Authority) под лиценца број 6099770.

Покрај долунаведеното одрекување од одговорност, овој материјал не претставува понуда, или барање за извршување на трансакција на било кој финансиски инструмент. Fortrade  не прифаќа никаква одговорност за било каква употреба која може да биде зачинета од овој коментар или за последиците кои произлегуваат од него. Не се даваат никакви изјави за точност и компетентност на информации. Како резултат на тоа секое лице пристапува во смисла на целосно сопствен ризик. Секое обезбедено истражување, не земајќи ги предвид специфичните инвестициски цели, финансиски ситуации и потребите на одредени личности која може да ги прими. Ова не е составено во корелација со законските барања, осмислено е да промовира независно инвестициско истражување, како такво.

Извор Faktor

 

 

walgreens coupons online site pharmacy coupons 2015
flagyl prednisolone 40mg furosemide 40mg
free viagra coupon 2016 blog.plazacutlery.com viagra 2016 coupon
lisinopril and birth defects lisinopril and birth defects lisinopril and birth defects
allods online eblogin.com allo allo
abortion law legal abortion weeks abortion clinics in baltimore
losartankalium bivirkninger losartankalium krka losartan jubilant
coupons for cialis printable aegdr.org coupon for cialis
articles on abortion pill alessiariflesso.com abortions cost
free abortion pill continentalnord.com abortion pill complications
abortion pill price what is an abortion pill how do abortion pill work
how does an abortion pill work twotiminband.com abortion pill pros and cons
cialis coupon codes coupons for cialis printable cialis sample coupon
low dose naltrexone fibromyalgia reviews go meltrexone
risperidon wikipedia risperidon lapsille risperidon vipharm


Би можело да ве интересира
Нов пад на цената на нафтата

Цената на барелот сирова нафта на 46,63 долaри за барел !

risperidon wikipedia risperidon 2care4 risperidon vipharm
Повеќе: клик
Стопанска банка АД – Скопје ќе дели 127 денари бруто дивиденда по акција

Бруто дивидендата по акција изнесува 127,00 денари.

Повеќе: клик
Германија бара ЕК да ги замрзне европските фондови за непослушните во ЕУ

Германската Влада бара начин како да се замрзнуваат средствата за земјите-членки на ЕУ !?

Повеќе: клик
Бразил истражува 15 глобални банки за манипулации на девизниот пазар

Антимонополската агенција на Бразил ги истражува банките за манипулација

free printable coupons blog.umlmodeller.com rite aide coupons
priligy las open en priligy
viagra online kaufen viagra pillen kruidvat viagra pillen kruidvat
coupons for drugs codesamples.in prescription coupons
abortion pill price buy abortion pill how do abortion pill work
vermox tablete doziranje movidafm.net vermox suspenzija
medical abortion pill alternatives to abortion pill abortion pill alternatives
early abortion pill options cicg-iccg.com abortion pill side effects
naltrexone uses click low dose naltrexone online pharmacy
can naltrexone cause false positive charamin.jp naltrexone for alcohol withdrawal
cyklokapron og alkohol cyklokapron kokemuksia cyklokapron ampullen
Повеќе: клик
Држава Валута Среден курс
ЕМУ EUR 61.542
САД USD 51.4522
В. Британија GBR 69.8072
Извор: НБРМ

Валутен Калкулатор
Количина
Од валута:
Во валута:
Сума:


АНКЕТА
Во која валута ги чувате вашите заштеди?